U.S. Department of Justice

National Security Division

Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC 20530

November 21, 2023

Via E-mail

[Requestor]
[Address]

Re:  Request for an Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2
Dear [Requestor]:

This letter is in response to your e-mail and its supporting attachments, which we received on
October 24, 2023, (“October 24 E-mail”), requesting an advisory opinion, pursuant to 28 C.F.R. §
5.2, regarding [Company A]’s possible obligation to register pursuant to the Foreign Agents
Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 ef seq. (“FARA” or the “Act”), for media
and public relations activities it expects to perform and has performed for the foreign business
entities [Company B], [Company C], [Company D], [Company E], [Company F], and [Company
G]. Based on our review of your request, we have determined that [Company A] would not be
obligated to register under FARA for its ongoing and prospective activities, which are on behalf
of [Company B], [Company C], and [Company D].

In the October 24 E-mail, to which was attached [Company A]’s contracts with these foreign
business entities, you informed us that [Company A] is a public relations and digital marketing
agency in [U.S. State], that has provided public relations and social media marketing services to
several foreign clients. You identified these foreign business clients as: (1) [Company E],
headquartered in [foreign country E]; (2) [Company F], headquartered in [foreign country F]; (3)
[Company G], headquartered in [foreign country GJ; (4) [Company B], headquartered in [foreign
country B]; (5) [Company C], headquartered in [foreign country C]; and (6) [Company D],
headquartered in [foreign country D]. [Company A] inquired whether its activities for these foreign
business entities would require it to register under FARA.

However, your request indicated that [Company A]’s contractual arrangements with [Company
E], [Company F], and [Company G] have concluded. FARA’s implementing regulations
governing our provision of advisory opinions prevent us from opining on purely historical conduct.
See 28 C.F.R. § 5.2(b). Therefore, this advisory opinion will address only [Company A]’s ongoing
and prospective activities for [Company B], [Company C], and [Company D].

Generally speaking, save certain exemptions, a party is an “agent of a foreign principal” required
to register under FARA if it acts “in any . . . capacity at the order, request, or under the direction
or control, of a foreign principal or of a person any of whose activities are directly or indirectly
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supervised, directed, controlled, financed, or subsidized in whole or in major part by a foreign
principal and who directly or through any other person,” and within the United States:

(1) Engages in political activities for or in the interests of such foreign principal;

(11) acts as public relations counsel, publicity agent, information-service employee, or
political consultant for or in the interests of such foreign principal;

(ii1))  solicits, collects, disburses, or dispenses contributions, loans, money, or other
things of value for or in the interest of such foreign principal; or

(iv)  represents the interests of such foreign principal before any agency or official of
the Government of the United States.

See 22 U.S.C. § 611(c)(1).

[Company A] has contractual agreements with [Company B], [Company C], and [Company D],
each of which constitutes a “foreign principal” as defined by the Act because each is a corporation
or organization organized under the laws of a foreign country and having its principal place of
business in a foreign country.! Should [Company A] perform the above-described public relations
and social media marketing activities for these three entities pursuant to its contracts, it would be
acting “at the order, request, or under the direction or control, of a foreign principal.”?

FARA defines a “public relations counsel” as “any person who engages directly or indirectly in
informing, advising, or in any way representing a principal in any public relations matter pertaining
to political or public interests, policies, or relations of such principal.”® FARA defines a “publicity
agent” as “any person who engages directly or indirectly in the publication and dissemination of
oral, visual, graphic, written, or pictorial information or matter of any kind, including publication
by means of advertising.”* And FARA defines an “information-service employee,” in relevant
part, to include:

any person who is engaged in furnishing, disseminating, or publishing accounts,
descriptions, information, or data with respect to the political, industrial, employment,
economic, . . . or other benefits, advantages, facts, or conditions of a partnership,

' See 22 U.S.C. § 611(b)(3).

222 U.S.C. § 611(c)(1). See 28.C.F.R. § 5.100(b) (“As used in the Act, the term ‘control’ or any of its variants shall
be deemed to include the possession or the exercise of the power, directly or indirectly, to determine the policies or
the activities of a person, whether through the ownership of voting rights, by contract, or otherwise.”).

322 US.C. § 611(g).

422 US.C. § 611(h).
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association, corporation, organization, or other combination of individuals organized under
the laws of, or having its principal place of business in a foreign country.’

You have informed us that [Company A] is engaged in public relations and social media marketing
activities for its foreign principals pursuant to its contracts with them. For instance, in its contract
with [Company D], [Company A] has agreed to “manage [Company D]’s public relations program
with an initial goal of increasing product awareness as well as brand awareness among key vertical
markets, with a large focus on elevating the brand’s messaging and positioning . . ..” In engaging
in this activity, [Company A] would be acting as a “public relations counsel” because it would be
“informing, advising, or in any way representing a principal in any public relations matter
pertaining to political or public interests, policies, or relations of such principal.”®

Likewise, [Company A]’s contract with [Company B] requires it to “draft and place polished,
industry-leading thought leadership pieces tailored to specific publications and audiences.” The
contract states that “[t]hese efforts will work in tandem with pitching initiatives, ensuring that
content creation efforts further reinforce the expertise of spokespeople and the brand.” [Company
A] thus would be acting as a “publicity agent” because its activities on behalf of each of its foreign
clients would include the “publication and dissemination of oral, visual, graphic, written, or
pictorial information[.]”’

Finally, in its contract with [Company C], [Company A] has agreed to “manage [Company C]’s
public relations program with the goal of increasing product awareness as well as brand awareness
among key vertical markets.” The contract requires [Company A] to “help facilitate new audience
introduction opportunities via untapped media vertical markets, with the aim of establishing
[Company C] as a category leader.” Because these activities would include providing accounts,
descriptions, information, or data concerning the industrial, economic, or other benefits and
advantages of [Company C], [Company A] would qualify as an information-service employee.
Thus, in light of its activities on behalf of these three foreign principals, each a foreign corporation,
[Company A] would be required to register under FARA unless an exemption applies.

We consider whether [Company A] qualifies for the exemption available under Section 613(d) of
the Act. Section 613(d)(1) exempts an agent of a foreign principal from FARA’s registration
requirements if the agent engages “only . . . in private and nonpolitical activities in furtherance of
the bona fide trade or commerce® of the foreign principal.”® Importantly, to qualify for this

522 U.S.C. § 611(i).
622 U.S.C. § 611(g).
722 US.C. § 611(h).

2 ¢

8 As used in FARA, the term “trade or commerce” “shall include the exchange, transfer, purchase, or sale of
commodities, services, or property of any kind.” 28 C.F.R. § 5.304(a).

922 U.S.C. § 613(d)(1) (emphasis added).
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exemption, [Company A]’s activities on behalf of the foreign business entities must be both private
and nonpolitical. '

Based on the information provided, [Company A]’s activities on behalf of its foreign principals
appear to meet these criteria. The proposed activities—public relations and digital marketing
services—appear to be private and nonpolitical in that they are intended solely to advance the
foreign businesses’ commercial interests.!! Moreover, as delineated in [Company A]’s contracts
with its foreign principals, [Company A]’s activities appear to be “in furtherance of the bona fide
trade or commerce” of these foreign business entities.!?> Accordingly, we conclude that the
exemption under Section 613(d)(1) applies and the proposed activities for [Company B],
[Company C], and [Company D] therefore would not require registration under the Act.

If there are any future developments that affect the above analysis, such as a change in the scope
of [Company A]’s anticipated duties on behalf of these foreign business entities, please reach out
to the FARA Unit for further discussion.

If you have any questions regarding this matter, please contact the FARA Unit by e-mail at
FARA .Public@usdoj.gov or by telephone at (202) 233-0776.

Sincerely,
/s/ Evan N. Turgeon

Evan N. Turgeon
Chief, FARA Unit

10 FARA defines “political activities” as “any activity that the person engaging in believes will, or that the person
intends to, in any way influence any agency or official of the Government of the United States or any section of the
public within the United States . . . with reference to the political or public interests, policies, or relations of a
government of a foreign country or of a foreign political party.” 22 U.S.C. § 611(0).

1 See 22 U.S.C. § 613(d)(1).

12 See id.



