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Expiration of Authority of Recess Appointees

Two members of the National Labor Relations Board who received recess appointments between the 
first and second sessions of the 107th Congress may not continue to serve on the Board after the 
Senate adjourned the second session sine die.

November 22, 2002

MEMORANDUM OPINION FOR THE ASSOCIATE COUNSEL TO THE PRESIDENT

You have asked whether two members of the National Labor Relations Board 
(“Board”) who received recess appointments between the first and second sessions 
of the 107th Congress may continue to serve on the Board after the Senate 
adjourned the second session sine die. We believe that these members may not 
continue to serve after that adjournment.

The Constitution provides that “[t]he President shall have Power to fill up all 
Vacancies that may happen during the Recess of the Senate, by granting Commis-
sions which shall expire at the end of their next Session.” U.S. Const. art. II, § 2, 
cl. 3. The commissions of the recess appointees in question thus expired when the 
Senate adjourned the second session of the 107th Congress sine die. At that point, 
the recess appointees no longer were members of the Board and had no authority 
to exercise any power of Board members. See Memorandum for Cindy Daub, 
Chairman, Copyright Royalty Tribunal, from Walter Dellinger, Assistant Attorney 
General, Office of Legal Counsel, Re: Tenure of Recess Appointees on the 
Copyright Royalty Tribunal at 8 (Nov. 24, 1993) (“1993 Opinion”).

The statute for the Board does not provide that members may hold over after 
their terms of office. See 29 U.S.C. § 153 (2000). While “it is, at the least, a grave 
and doubtful proposition that a recess appointee/holdover could continue to serve 
in an important office (possibly as a principal officer of the United States) without 
a presidential commission” even if Congress authorized the service, 1993 Opinion 
at 8, we need not reach that question here. In any event, the members may not 
serve past the Senate’s adjournment sine die.

The Senate’s resolution on adjournment, S. Con. Res. 160, provided that, “the 
House of Representatives concurring,” the Senate “stand[s] adjourned sine die.” 
By its terms, therefore, S. Con. Res. 160 did not become effective until the House 
concurred. Indeed, under a unanimous consent resolution, see 148 Cong. Rec. 
23,429-30 (Nov. 20, 2002), the Senate was to return today, November 22, at 2:00 
p.m., if the House had not acted on the resolution of adjournment by then. We 
understand, however, that the House did pass S. Con. Res. 160 today, and the 
Senate thus was in recess sine die as soon as the House acted. That time marks the 
end of the recess appointments at issue here.

M. EDWARD WHELAN III
Principal Deputy Assistant Attorney General 
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